31.10.2012

Syys ja töiden alku ovat koittaneet

Kesä ja neuvottelukunnan kesätauko on ohi. Itseasiassa se loppui jo reilu kuukausi sitten, mutta henkilökohtaisen matkan takia en valitettavasti päässyt syyskuun kokoukseen.

Sen sijaan lokakuun kokouksessa, joka pidettiin viime perjantaina olin vahvasti paikalla. Pelkän paikalla olon lisäksi nimittäin pidin kokouksessa alustuksen otsikolla Mistä terraarioeläimet tulevat Suomeen? Kansainvälisestä eläinbusineksesta, eläinsuojelun näkökulmasta. Nimensä mukaisesti esityksessä käytiin läpi Suomessa terraariossa pidettävien matelijoiden, sammakkoeläinten ja selkärangattomin alkuperää. Sekä alkuperästä johtuvia eläinsuojelullisia ongelmia näiden eläinten osalta. Esitykseen voi tutustua osoitteessa sammakkolampi.net/esitys/luonnon-herppien-keraaminen-SHEHVNK.pdf.

Esitys nostatti neuvottelukunnassa paljon kysymyksiä ja keskustelua. Pyrin vastailemaan niihin parhaani mukaan, ja antamaan tilanteesta niin todellisuutta vastaavan kuvan kuin vain pystyn. Nämä eläimet ja niihin liittyvät asiat ovat monille vieraita, joten on tärkeää että saatavilla on oikeaa, faktoihin perustuvaa tietoa.

Kokous oli muutenkin hyvin eksoottiseläinpainotteinen, sillä toisena alustuksena Tiina Pullola kertoi kuulumisia kuun alussa Brysselissä pidetystä “Import & keeping of exotic animals in Europe” konferenssista. Tilaisuudessa eurooppalaiset eläinlääkärit olivat pohtineet eksoottisten eläinten pitoa monesta näkökulmasta. Aiheesta kiinnostuneet voivat tutustua konferenssiesityksiin osoitteessa http://www.fve.org/news/presentations.php.

Viimeisenä suurempana aiheena pohdimme jälleen sitä miten lemmikkieläinten hyvinvointi tulisi määritellä. Tämä keskustelu on kohta jatkunut vuoden, ja jatkuu edelleen, sillä tehtävä ei ole yksinkertainen. Toivottavasti jo muutaman kokouksen jälkeen voisin kertoa että lopputulos on saavutettu.

***

Neuvottelukunnan ulkopuolella eläinsuojelulain kokonaisuudistus on lähtenyt käyntiin. Aloitusseminaari pidettiin alkusyksystä, ja ensimmäiset lainvalmistelutoimikunnan ja ohjausryhmän kokoukset pidetään marraskuussa. Odotan mielenkiinnolla uutisia erityisesti ohjausryhmän kokouksista: millaisin linjanvedoin uutta lakia aletaan maahamme sorvata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti